18 Μαΐ 2007

Festival de Cannes 2007

Πριν δύο ημέρες ξεκίνησε για 60η φορά το Festival de Cannes, πέρασαν κιόλας 60 χρόνια, από τα οποία τα περίπου 10 τελευταία το παρακολουθώ πολύ ενεργά, και αποτελεί αναμφίβολα το festival που προτιμώ. Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στην όποια διασημότητα και αίγλη που οι αστέρες κάθε είδους προσφέρουν τον Μάιο στην croisette.

Οι Cannes αποτελούν το γεγονός, δεν μου αρέσει ο κλειστός όρος festival, που σηματοδοτεί την κάθε κινηματογραφική χρονιά, άλλες φορές λιγότερο άλλες περισσότερο. Δεν έχω σκοπό να κάνω κάποια στείρα ιστορική αναδρομή ή να παρουσιάσω τις εξελίξεις και τους νικητές ανά χρονιά, αυτά μπορεί ο καθένας να τα βρει εύκολα σε κάποια βάση δεδομένων, αλλά ενδεικτικά να δείξω ένα μικρό μέρος της σημασίας του ίδιου του θεσμού.

Στο festival κάθε χρόνο παρουσιάζεται κάτι καινούριο, δίνεται η δυνατότητα για ακόμα ένα βήμα σε κινηματογραφικές αναζητήσεις, προσφέρονται νέες εικόνες στους θεατές και καταξίωση στους δημιουργούς. Τα τελευταία χρόνια βέβαια τα όρια του έχουν ξεφύγει αρκετά από αυτά της Ευρώπης και γλυκοκοιτάζει έντονα τις δύο άκρες του Ειρηνικού, από την μία παίρνει την απαραίτητη δόξα και λάμψη που πάντα χρειάζεται και από την άλλη το νέο υλικό, την νέα ματιά που είναι επιβεβλημένη.

Το βραβείο, είτε ως Palme d'Or είτε ως Grand Prix, δεν είναι απλά ένα ακόμα έπαθλο, δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό, είναι ίσως η κορυφαία επιβράβευση μιας ολόκληρης τέχνης. Οι βραβευμένες ταινίες στο πέρασμα αυτών των 60 χρόνων είναι τόσο ετερογενείς μεταξύ τους και η κάθε μια άφησε κάτι διαφορετικό, από τον noir Third Man στην μεθυστική Dolce Vita, από την πολιτική βράβευση της Viridiana στην καλλιτεχνική δικαίωση του Taxi Driver, από την εξύψωση του Apocalypse Now στην αναζήτηση του Otac na Službenom Putu, από το μελωδικό Piano στο υβριστικό Pulp Fiction και από την Αιωνιότητα στην Dancer in the Dark

Τα χρόνια πέρασαν και το festival δεν παίζει πλέον τον ίδιο ρόλο όπως παλιά, είναι λογικό άλλωστε, η Nouvelle Vague του ’68 δεν έχει απολύτως τίποτα κοινό με το Dogma ’95, οι πολιτικές αναταράξεις που έφερε η βράβευση της Viridiana δεν συγκρίνονται με αυτές για το Fahrenheit 9/11, ο ρομαντισμός του Brief Encounter δεν είναι ίδιος με της τρέλας του Wild at Heart, ο φωτογράφος του Blowup δεν κινείται στους ιδίους χώρους με αυτόν του Ta'm-e gilass, οι κασέτες στο Conversation δεν είναι sex, lies, and videotape και ο πόλεμος του Apocalypse Now ήταν διαφορετικός από τον εμφύλιο του Underground... Παρά τις αλλαγές του όμως παραμένει ακόμα και σήμερα στην πρώτη γραμμή διατηρώντας όλο το ενδιαφέρον στραμμένο πάνω του.

Στο φετινό festival, και στο διαγωνιστικό τμήμα, κυριαρχούν οι ρομαντικοί Ασιάτες και οι Αμερικάνοι επιδρομείς, με μεγάλα ονόματα και από τις δυο πλευρές, παρόλα αυτά θα προτιμούσα να έβλεπα τον Andrey Zvyagintsev να επαναλαμβάνει την επιτυχία που είχε 4 χρόνια πριν στη Βενετία και να φεύγει από τις Cannes με το Palme d'Or. Τέλος, ως ευχή για τα 60α του γενέθλια, θα ήθελα να βλέπω το festival να παραμένει πάντα το ίδιο φρέσκο όπως πάντα και να συνεχίζει να επηρεάζει την 7η Τέχνη όσο κανένα άλλο.


buzz it!

11 Σχόλια:

industrialdaisies είπε...

Ήρθαααα, κύριε διευθυντά! :pp

Ωραίο κείμενο, μέσα από συγκριτικό στοχασμό κάνεις και μία μινι αναδρομή.

Εγώ απλά να πω ότι, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια ανθίζουν κι άλλα φεστιβάλ, εναλλακτικού κινηματογράφου, όπου εκεί μπορείς να δεις πάρα πολλές φρέσκιες ιδέες και φρέσκα "μυαλά". Ενδεικτικά αναφέρω τα Raindance και Sundance...

Στο Φεστιβάλ Καννών μου αρέσει πάρα πολύ ότι μέσα στην όλη στροφή που έχει κάνει, σταδιακά την τελευταία δεκαετία, προς την "νόρμα" και το "εμπορικό" σινεμά, νιώθω ότι διατηρεί αυτήν την οξυδερκή ματιά για τον κινηματογράφο. Διαισθάνομαι, βέβαια, μια "Χολλυγουντοποίηση" (χεχε), όμως, ακόμα, παραμένει και το δικό μου αγαπημένο δρώμενο-φεστιβάλ γύρω από τον κινηματογράφο!

Επιτέλους, γύρισες! Είχα αρχίσει να ανησυχώ! Ελπίζω όλα καλά! :)

Vsls είπε...

Καλώς την νέα μου υπάλληλο!

Η αναδρομή είναι και σε ταινίες που έχουν μια κάποια σημασία και για εμένα για διαφορετικούς πάντα λόγους!

Σίγουρα τα νέα ανεξάρτητα-εναλλακτικά festivals, όπως αυτά που ανέφερες, προσφέρουν μια δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις, απλά συνήθως έχουν και μια πιο περιορισμένη κλίμακα, τόσο σε δημιουργούς όσο και σε διανομή όπως είναι λογικό!

Μου αρέσει και δεν μου αρέσει αυτή η Χολλυγουντοποίηση στις Cannes. Μου αρέσει γιατί δεν θέλω ένα παροπλισμένο και αποκλεισμένο στον κόσμο του festival που απλά θα προσφέρει ενδιαφέρον σε λίγους cinephiles το θέλω να είναι σύγχρονο και ζωντανό να ακολουθεί τα τρέχοντα όπως άλλωστε έκανε και παλιά απλά τότε είχαμε καλύτερο υλικό. Δεν μου αρέσει όμως, όταν παραγκωνίζονται κάποιες άλλες ίσως αξιόλογες ταινίες που έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν για να πάρουν τη θέση τους κάποια παιδιά των μεγάλων studios.

Τουλάχιστον ως τώρα διατηρεί αυτή την λεπτή ισορροπία “πουλάμε το εμπορικό, βραβεύουμε το ποιοτικό” και έτσι μένουμε όλοι ήρεμοι!

ΥΓ. Γύρισα και θα μείνω, γι’ αυτό προσοχή!
Όλα απολύτως καλά, μην ανησυχείς!

Ανώνυμος είπε...

mmmm...σιγά μη ζηλέψουμε κιόλας
κι εμείς είδαμε τόσες ταινίες εδώ
ας είναι καλά οι φημερίδες μας

καλώς τονε κι ας άργησε

Vsls είπε...

dirtyjazz ελπίζω μόνο να μην μπέρδεψες το βραβείο με το Hot d'Or!
Άργησα αλλά όλους σας βρήκα!

Ανώνυμος είπε...

το τελευταιο που είδα ήταν κατι με μπακ ντορ

Vsls είπε...

Ίσως εκεί είναι το κοινό σημείο λοιπόν των δύο αυτών μεγάλων τεχνών...
Θα το ψάξω στον ελληνικό τύπο...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

μακάρι το festival να παραμένει πάντα το ίδιο φρέσκο και να ασκεί μια γλυκιά πίεση στην 7η Τέχνη.

Υ.Γ.: έχεις πάει ποτέ στις Κάνες; Αν και δεν τα πήγα καλά με το συνεδριακό και φεστιβαλικό τουρισμό, κατά τ' άλλα ήταν υπέροχα!
Τα σέβη μου!

Vsls είπε...

Σπύρο καλώς ήρθες! Ακριβώς αυτή τη γλυκιά πίεση απαιτώ από ένα τέτοιο γεγονός, για να μου δώσει και άλλα εναύσματα στο μέλλον.
Δυστυχώς δεν έτυχε να πάω ακόμα, ελπίζω μόλις κάποτε αποκτήσω και άδεια εισόδου σε όλες τις προβολές!
Ευσεβείς πόθοι...

Archimidis P. είπε...

Vsl, well done, my boy!

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Καλημερα Vsls και καλως σε βρηκα! Λοιπον αφου δεν εχεις αναρτησει email address σου αφηνω αυτο το σχολιο για να σε ευχαριστησω για τη βοηθεια σου να βρω το ποιημα που εψαχνα. Ξερεις εσυ...

"Εις το επανιδειν"

Vsls είπε...

Αρχιμήδη να είσαι καλά και σ’ ευχαριστώ για τα καλά λόγια, γι’ αυτό και σου ανέθεσα και δουλεία όπως θα δεις!

Πυγμαλίωνα καλώς ήρθες και εδώ! Ελπίζω να βρεις και άλλα θέματα ενδιαφέροντα στην πορεία. Όσο για το ποίημα είναι απλά εξαιρετικό!